Par pārtikas izvēles iespējām.
Cemme ir dēļ tā, ka praktiski neiespējami iepirkties nedēļai tā, lai puse pārtikas nebūtu ar tiem E-draņķiem. Kopš mājās ir bērns, esam sākusi ļoti sekot tam, kādas ēdmaņas tiek bāztas leckapī(c) un mutē.Tad lūk "sauceja balss" - tak lai ir dārgākas tās pārtikas lietas, bet bez draņķiem. Gan jau Rīgā ir ekopārtikas veikali(nu, protams, tādiem ir jābūt), bet te bez maksimām nekā nav un piparbodītēs zortiments ir precīzi tik pat E-veidīgs.
Man liekas, ka pietiekami daudz cilvēku/mājsaimniecību būtu gatavi kādu daļu maksāt vairāk, bet lai pārtika ir adekvāta. Skaidrs, ka starptautiskos uzņēmumus ietekmēt nespīd, bet šie paši rīgas miesnieki da prieļu sieri... nav iespējams nopirkt normālu desu, lai nebūtu jāieēd kāda krāsviela!
Varbūt tas ir nejēdzīgs naivums? Bet lai maksā dārgāk, bet lai ir pārtika, kura ar savu sastāvu neatgādinātu sadzīves ķīmiju.
Domas/pieredze/viedokļi?
Adamsone (2011-02-22 21:11)
snamlet - tu ņirgājies?? Jeb realitātei pieslēdzies tad, kad tevi pieslēdz skābekļa balonam???
Bet par topiku - kamēr mazam bērnam gatavo atsevišķi, manuprāt nevar būt problēmu nopirkt to nelielo pārtikas daudzumu -kā saprotu, tad jums tur tirdziņš ir. Ledusskapis arī, jācer, ir. Ko ēd pieauguši un dzīvesrūdīti indivīdi manuprāt ir puslīdz vienalga - nāvējoša tā pārtika nav un nekas negarantē ne mūžīgu dzīvošanu, ne mūžīgu jaunību. Ja gribas veselīgāk - tad pēc uztura piramīdas, bet vairāk, manuprāt, saspringt nav vērts. Ja cilvēki nav pārāk nodarbināti, tad varbūt var taisīt mājas makaronus un sazin ko tur vēl, bet es personiski netaisos ēšanu izvērst par ticību. Izvairos no konserviem, desām, produktiem, kuros ir palmu eļļa un pārāk daudz sāls, bet nestresoju, ja kaut ko tādu kādreiz sanāk apēst.
piparbecinja (2011-02-22 21:42)
dk Daugavas produkti nesatur zarazu, cik zinu. Desas un zardeles vispar nezinu, kur normalas taisa, varbut apjautajies konkreetaam zemnieku saimnieciibaam, guuglaa pameklee. Katraa zinjaa tirgu svaigai galai to shtruntu varetu but mazak, neka veikalaa pirktai - garsha atshkjiras. Konservi un kaarumi jataisa pashiem kaa padomjlaikos. Majoneezi peerku tikai Provansas, kur skaidri minets, ka nesatur konservantus (tikai pamatsastavdaljas)
Vel var ieskatiities Biotēkā, tur ir ari ekologjiskie putrami u.c.
Ja ir pikjis, tad probleemaam nevajadzeetu buut.:)
piparbecinja (2011-02-22 21:52) starp citu, reiz nogarsoju DK Daugavas skabo kreejumu un svetlaimigi konstateeju, ks tas garsho pec kreejuma, ko eedu beerniibaa, padomjlaikos...
edora (2011-02-22 22:16) Mazliet pārspīlēta problēma , ja ir pašam sava saimniecība , tad nesaprotu , kur tos e raujat ? Vienīgi darba gan dikti vairāk jāiegulda , bet tā , patiesībā , jo veselīgāk cilvēks grib dzīvot , jo vienkāršāk ēd un kad sakārojas gastronomiskos brīnumus , gatavo pats . Delikateses ar konservantiem un krāsvielām īstenībā ir Fast Food nabagiem un sliņķiem .
daisy777 (2011-02-22 22:48)
Varu padalīties ar pāris siera receptītēm no nepasterizēta piena - var pa smalko no kuņģa fermentiem un var pa prasto - sarecināt ar etiķi, pievienojot kādas vien piedevas fantāzija ļauj (riekstus, zaļumus). Gatavošanas laiks pārdesmit minūtes.
Bet banāni ir vēl lielāks ļaunums par coca-cola :))) Painterējies, ar ko tie tiek apstrādāti, lai nogādātu līdz mūsu platuma grādiem.
Taču kā jau teicu - viss ir inde, un bailes no zarazām saēd cilvēku daudz ātrāk nekā pašas zarazas. Man savulaik gudra veca dakterīte teica, ka bērnam nemaz nedrīkst dot pārāk sterilu pārtiku, jo tad nesāk izstrādāties fermenti. Arī pārāk sterila vide noved pie vidusauss iekaisumiem un citām ligām.
cilveex (2011-02-23 08:48)
Saturīgi komentāri. Ir par ko padomat un iepējams šitā lieta tiešām nav par reliģiju jāpārvērš un mazāk jāstreso.
A izsitumi un alerģijas... beibai ik pa nedēļai kādi izsitumi un vaidzeļi sarkani kā āboli. No kā, hotj ar pieri pret sienu, izkost nevaram ne mēs, ne doki. Vai tie ir grabuļi, vai sulas, neko nevar saprast, mani vai nemaini.
Just_ (2011-02-23 09:13)
Re, nupat radio stāstīja, ka "zinātnieki" (droši vien kārtējie "britu zinātnieki") atklājuši, ka pārmērīga veselīgas ēšanas paradumu ievērošana esot garīga slimība, kaut kāda kārtējā -reksija. Jāēd viss, kas labs, un bez konervantiem noteikti nav pat tie produkti, kur uz iepakojuma rakstīts "bez konservantiem". Nu kā var, piemēram, pudelītē iepildīts šķidrums nostāvēt gadu un nesabojāties, ja tur nav klāt kādi saglabāšanas līdzekļi?
Par tiem izsitumiem - manai meitai tā bija, tiesa, ne jau smagā formā un bez šausmīgiem saasinājumiem, un beigās dakteri atzina, ka viņai ir "vispārēja pārtikas alerģija", kas pāries pati no sevis. Diagnoze jau nu bija otmazka, bet tiešām pārgāja kādā 4 - 5 gadu vecumā pati no sevis.
cilveex (2011-02-23 09:33)
Tērvetneks un ķilavas.
Vēl netik sen, ļubījamākie gardumi.
Saturs pirmajam: ūdens, iesals, apiņi.
Saturs otrajam:ķilavas, ūdens, vīns, sāls, pipari.
Vai tie būtu veselīgi? Diezin vai, toties točna bez draņķiem.:)
Palomino (2011-02-23 10:14) Nu, ar gaļām es jau kādu laiciņu daru tā, ka nopērku svaigu gaļu, piem., kakla karbonādi, tad mājās "iemasēju" garšvielas, stundiņu paturu un cepeškrāsnī iekšā. Rezultātā man ir uz maizes ņamma bez e-vielām un nesanāk dārgāk kā veikalā pirktie kūpinājumi, žāvējumi. Arī aknu patsēti nav sarežģīti mājās gatavot. Desas gandrīz vai nepērku. Ar sieriem štruntīgāk, tos pērku, jo to mājās tik uz Līgo svētkiem meistaroju.
didi1 (2011-02-24 11:30) dzīvot iraA kaitīgi, cienītas. un alerģijas mazulim var būt jau no dzimšanas, ar mātes pienu. ko nu?
sklavelateks (2011-12-30 22:31) Tas ka surķis ir izaudzēts nelielā kūtī,vai lielfermā,starpības nav nekādas.Viss atkarīgs no tā ar ko baro.Piecos mēnešos sabarot kaujamu ruksi var tikai ar Dobeles,Tukuma,un Daugavpils ražoto kombikormu barojot.Un tā ar augšanas stimulātoriem bagātinātā gaļa nav vienkārši ēdama.Bet es jau teicu cilvēks nav cūika apēd visu.
fondy (2012-01-20 11:42) Ir ļoti daudz iespējas sagādāt sev eko pārtiku, piemēram piedaloties talkās,un ražošanas procesos,kur nav vajadzība par to maksāt naudā,ja nav sava zemes pleķīša un ir vēlme nedaudz izkustēties ! Neviena lauku saimniecība neatteiks iegādāties produktus,ja arī piestāsiet brīvdienu izbraukumā ārpus lielpilsētām! Ieraugot sirmo māmuliņu kašājamies pa piemājas dārziņu,uzjautājiet kā ar veselību un ...,jūs rezultātā tiksiet pie svaigiem zaļumiem,...!Viss vajadzīgais ir te pat Latvijā mums apkārt-dārzeņi,zaļumi,augļi,piena produkti,gaļas,zivis,ogas,rieksti,medus,zāļu tējas,sulas,tīrs ūdens,meža veltes,...u.t.jp.Var iegādāties eko veikalos,tirdziņos,zaļā produkcija ir arī lielveikalos.
<< iepriekšējās | Atbildes 41 līdz 52 (kopā 52) |