Gaļas cenas
Ir viena lieta, kurā es nemaz nevaru iebraukt un tā ir normālas gaļas un gaļas "fabrikātu" cenu atšķirība.Šeit, tirgū, zemnieku cūča gaļa, piem. šķiņķis maksā apt. 3.00-30. Cīsiņi/desa blakus veikalā maksā dārgāk, kilogramā, lai arī gaļas tur ir 51%, kura puse ir cūcene, puse lops, pārējais kaut kādi "apstrādāti tauki", soja, piedevas utt.
Es nesaprotu, kādā veidā šī cena veidojas? Normala gaļa maksā, biezi vien, lētāk par šiem "dīvainproduktiem". Kā tas nākas?
Piemēram - rakveres cīsiņi maksā dārgāk par fileju(kilogramā). Neko nesaprotu.
mojito (2011-01-16 10:17) Man liekas,ka shie uzskata,ka ja "kotleshu masai" pieliek 30% soju,tad ir pievienota baigaa veertiiga,izdariits liels un labs darbs, un liidz ar to-var likt cenu augshaa ! Kaadi tagad ir palikushi pelmenji,kas tur iekshaa- 50% soja un otri 50% tualetes papiirs. Es pats taisu pelmenjus un tie 10 reiz labaaki un garshiigaaki.Chakars gan ir,bet tas ir to veerts.
NakcPutns (2011-01-16 10:17)
najā, bet laijkam ar to "cissaku" vaijrāk ir "ņēmušies", laij tās visas "figņas" sabāztu iekšā...:)
bet vot ko es nevaru saprast, kāpēc piens ir lētāks par beņdžu... piens šķiet "grūtāk" nācis... nēnulablab, tās visas akcīzes-fakcīzes...%)
JurisK (2011-01-16 10:24) Man gan liekaas, ka tu kaut ko jauc ar cenaam. Galja kaa izejviela biezhi vien ir daargaaka kaa galaprodukts - ciisinji vai desas. Doktordesa dabonama par 1.5ls/kg, it kaa smalka desa kaadreiz, tagad tur tieshaam nekaa, iznjemot soju un aadas laikam neliek. Cik ta tie rakveres ciisinji maksaa, ja fileja ap 4 un vairaak ls/kg?
cilveex (2011-01-16 10:30)
Juri, man tev ieskenēt šārīt iepirkumu čeku? Man arī likās, ka normāla gaļa ir dārgāka, patiesībā es neskaitu santīmus un ņemu ko sieva pasūtījusi. Bet šinī gadienā manās acīs čeks nonāca un es to salīdzīnāju ar uzlīmēto čeku uz svaigas gaļas maisiņa.
Desa un cīsas ir dārgākas par fileju, kura maksā 3 ar kapeikām. Tapēc es bik apstulbu.
mojito>par pelmeņiem, lai kā man viņi ir gājuši "pie sirc", man pat domat negribas kādā veidā tiek "radīts" to pildījums. thx. Tikai pastaisītie.
Maverick (2011-01-16 10:34)
Nu bet lai no gaļas (?) uztaisītu cīsiņus, tomēr kaut kāds darbs arī ir jāpieliek ! :)
Bet no patērētāja viedokļa skatoties - kas tad tev traucē katru dienu cīsiņu vietā ēst karbonādes ?
P.S. Pirms pāris gadiem man viens mazliet pazīstams gaļas kombināta direktors argumentēti, ar zīmuli un kalkulatoru pierādīja, ka cīsiņus pagatavot tā, lai veikalā tie maksātu lētāk par 2,36 vispār neesot iespējams. Bet nu kā zināms, veikalos var atrast arī daudz lētākus :)
Ronija (2011-01-16 10:48) Par bībeles murgiem visu saproti, bet ikdienīšķās lietās- nekā...:D
nektariine (2011-01-16 10:58) Cilvēk, neskaitot izejvielas - visas gaļas apstrādes nebūt ne lētās iekārtas un konveijeri, visas algas, produkta izstrādes un ieviešanas izmaksas, nodokļi, n-tās atļaujas un sertifikāti, sanitāro normu ievērošana, elektrība, īre... Nepārzinu šo jomu, bet tikai iedomājos, ka lēti tas nav.
cilveex (2011-01-16 11:04)
Ronija> paldies par uzbraucienu. "viss būs labi, meit", turies. :)
nektarīne> pilnīgi iespējams, ka tiešām tevis minētās izmaksas rada pārsteidzoši augsto cenu. Vēl man prātā nāk veikalu nenormālie uzcenojumi. Abas divas lietas, kopsummā, varētu būt sakarīgs skaidrojums, jā.
orange (2011-01-16 11:09)
cilvēk, tas sen skaidrs, ka saprātīgi lauži nepērk desas. :))
mans tēvs ir mednieks un jau gadus 15 nomedītos meža zvērus viņu kompānija mēdz aizvest uz gaļas kombinātu un pārstrādāt desās. Šīs 100% gaļas desas ir cietas, sausas un tumši brūnas, bet tur nav nekādu samaltu ādu un tauku.
+
visa veikalos nopērmamā gaļa ir kkā samasēta, piedzīta pilna ar slapjumu un kkādu dranķi kurš šo slapjumu notur gaļā. skaidrs, ka svars pēc šādas apstrādes kļūst lielāks un cena par kg samazinās.
secinājums - ja grib ko īstu , jāpērk no zemniekiem, vislabāk no pazīstamiem.
orange (2011-01-16 11:15)
paskat, cilvēk, http://www.dabasdobe.lv/bode/82_85_273
fileja iznāk ap 7-8 Ls un maltā gaļa 5 Ls.
ticu, zemniekiem nav nekā sacūkota. kaut gan klīst visādi nostāsti par ES sanitārajām normām un šmpūniem pienā :) kā par esītī izgrieztajām nierēm
cilveex (2011-01-16 11:30)
oranž> nu, garšo man cīsas, hotj pa kupru ar slapju airu sitat. Vārīc karpelīc, pašsālīc gurķīc, kaimiņu biezpienīc... un divas vārītas cīsas. Esmu plebejs un šis ir mana vājība, varat iet ieskrieties ar smalkām ēdmaņām. :)
par cenu.
Šeit, Preiļu tirdziņā, fileja 3.28, nepaslinkoju izvilku un vēlreiz apskatījos. Cīsas 1.78 par 0.5kg paku. Speciāli vēlreiz pārbaudīju. Nē, man nav žēl, man viņi "iet pie dūšas", es nečinkstu, tik pārsteiguma momenc, tā sacīt.
Vēl, iespējams, ka Rīgā svaiga gaļa ir jūtami dārgāka. Arī tas būtu labs skaidrojums.
lapsu_aacis (2011-01-16 11:31)
razhoshanas izmaksas = pievienotaa veertiiba.
ekonomikas paamtkurss, koledzhas liimenja 1. kurss.
dolce_no_pasaran (2011-01-16 12:03)
vot es ar nevaru saprast- kāpēc vesels baļķis mežā maksā lētāk par sūda tabureti veikalā!!!
mistika kaut kāda!
orangePA (2011-01-16 12:07) cilvēk, saprotu, nekritizēju. pašai ir atkarība no E vielām, kuras vistas cepamdesās ar sieru. sastāvā tauki, visāda dranķība un tikai !!! 17% vistas gaļas.
Decijs (2011-01-16 12:18) DDD Klau esi samilejies pardevejaa Galaa (galinaa tobis) ta ko kautrejies pieej klat un uzprasi sai cenu, gan jau pateiks...PPP
minnka (2011-01-16 12:19) Praktisķajā latvietī viena sieviete bija uzdevusi jautājumu vai trusītim drīkst dot cīsiņas, jo tās viņas mīlulim ļoti garšojot.... ā redz, bet mans kaķis tās pilnīgi noteikti neēd. Izdarīju secinājumus, ka cīsiņos gaļas nav , bet veģētārā pārtika ir daudz dārgāka par līķiem:):)
cilveex (2011-01-16 12:47)
"vot es ar nevaru saprast- kāpēc vesels baļķis mežā maksā lētāk par sūda tabureti veikalā!!!
mistika kaut kāda!"
Tu vispār nojaut cik maksā LABS "baļķis"? :)
Viņš maksāt var ļoti daudzas tabueretes. Slikts salīdzinājums, mēgini vēlreiz.
nakc (2011-01-16 12:52)
Nezinu, kas tie par desu izstrādājumiem zem 2 ls, bet es tādus neriskētu lietot uzturā. Tur gaļas pilnīgi noteikti nav, tikai soja.
Es pat zinu dažus "gaļas" pārstrādes uzņēmumus, kuru teritorijā gaļa nekad nav redzēta ;)
lapsu_aacis (2011-01-16 12:56)
/ienes sotbiis studijaa padirseni, uz kurja dizhenais da vinci dupu licis/
balkjis guinja. bet saakotneejaa izsoles cena 1 ljima. jesķ zhelaaju$$ije? :D
pii.es. shamaa piemeeraa, uzskataami, da uz pirkstiem tiek paraadiiC, kaa da vinci dupa irj izveidojusi pievienoto veertiibu. tas paC ekonomikas ievadkurss, koledzhas liimenis, 1. kurss.
Vucis (2011-01-16 13:13)
Pavisam nesen vairākas avīzes tirzāja "desu lietu". Meibī kkur netā var tos raxtus sameklēt. Bet īsumā ir tā: vārītās desas un cīsiņi tiek gatavoti no masas, kura tiek iepirkta, ja nemaldos, pat no ārzemēm. Tai masai tiek liktas klāt piedevas un garšvielas, katrai zortei savādākas, bet gaļas... tur praktiski - ņemā! Mazliet gaļas vēl atrodams t.s. cietajās, tipa jebilejas, desās. Tā, ka...
Pavisam nesen pie vetārsta aizstiepu kaķi. Pacēlās jautājiens, ar ko es viņu baroju. Vārds pa vārdam un vetārsts man uzskatāmi pierādīja, ka, pērkot Wiskas, es vnk izmetu naudu vējā, jo, uz kilogramu ņemot, tā kaķu barība izmaxā dārgāk kā ļoti laba, svaiga gaļa, bet Wiskas sastāvā gaļa ir... cik? veseli 4%!!! Pārējais kaķa masas audzēšanai domāts.
Tas pats, manuprāt, ir ar desām. Pri vsjom bogatstve vibora drugoi alternativi ņet: gaļa jāpērk pie zemniekiem, kas paši to audzē - būs labāk, lētāk un veselīgāk!
cilveex(2011-01-16 13:22)
lapsu_aacis>
tev tā ir iepaticies vipendrivacca, ka noturēties nevari. :)
Sedi vien uz padibeņa. ja sāks salt, pasvilp, čaju atnesīsu karstu.
Vucis> jā,...
nākamās atbildes
Atbildes 1 līdz 20 (kopā 26) | nākamās >> |