Vai jums patīk latviešu amatnieku izstrādājumu cena?

Būšu mazliet Grinčs...
Es jau pasūtīju dienišķās adītās vīriešu zeķes no vienas kundzes, kas pati ada. Un zeķes, karotes, pītie grozi, protams ir ļoti noderīgi. Bet jāatzīst, ka latvieši ražo dārgus sūdiņus kartona kārbiņā par briljantu (labi, pārspīleju) cenu. Vismaz veikalos, kas nebūt nav pilsētas centrā. Reiz iepirku kartona krūzīšu paliktņus pa 2.50. Tas bija lētākais, ko es varēju iegādāt sūtīšanai uz ārvalstīm. Šodien internetā gandrīz iegādājos koka "desu spēli" pa 10 euro. Esmu šokā. Kā vienu tā otru, manuprāt, štancē nevis darina. Tas pats ar auskariem. Nu, labi autordarbs, bet kad paskatos par kādu sīknaudu internetā tiek pārdotas detaļas, tad man šķiet...nu kā nav kauna?
Kas Jums šķiet visnenoderīgākais un dārgākais no latviešu ražotāju piedāvājuma?

Elza_  1 8 Vai esi ko pati ar savām rociņām gatavojusi? Maksājusi nodokļus,pirkusi materiālus,iekārtas?Visticimāk,ka nē,ja rodas šāds jautājums. 2020-12-11 23:56

Gretta  1 9 Jūs pati uzadiet kādu zeķu pāri vai uzpērļojiet rotu un novērtējiet, cik vēlētos saņemt par savu darbu. Brīnos, ka ir tantiņas, kas zeķu pāri ada pa 5 euro. Divās stundās to nevar izdarīt, viņas pelna mazāk par minimālo. 2020-12-12 00:03

Sarma  4   Pārtiku cenšos pirkt no zemniekiem, un citiem arī to iesaku, šoreiz - pašu pircēju labad. Ķimizācija pārtikā sasniegusi apogeju, kaut gan, cik saprotu, vēl ir kur tiekties, lai neveselīgumā panāktu fričus. Tāpēc mūs aplaimos ar lidliem.
Kaut gan ne visi zemnieki tirgo veselīgu pārtiku. Nu, kas tas par sieru, kas gadu glabāts, nebojājas? No latviskuma un veselīguma tikai izkārtne. Bet uzņēmējs ir padomājis, kā būt efektīgam, kā tirgoties gan ar vāciem, gan krieviem, un rebes iet no rokas.
Nepārtiku ražojošiem amatniekiem varu novēlēt atrast bagātu vīru/sievu, jo tiešām 21.gs industrializācijas un brīvā tirgus ar 3.valstīm apstākļos sēdēt un kaut ko bakstīties, cerībā būt efektīvam, ir obloms. Izņēmums, ja ir tiešām mākskinieka talants. Vai talants tavam menedžerim, kas zin, kam un par cik pārdot
2020-12-12 00:11

siikaa16    1 Sarma
Kāpēc vāciešus sauc par fričiem?
2020-12-12 00:26

janisb  1 4 =>siikaa16 savulaik Fritz bija populārs personas vārds vāciešiem, attiecīgi tika ar tiem asociēts un iegājās sarunvalodā... 2020-12-12 00:54

dzilums    4 ir amatnieki un ir pārējie. Amatnieks liek cenu,kādu vēlas un tālāk jau konkurence visu noregulē. Katram pašam jāspēj novērtēt, par ko ir vērts maksāt un cik. Apvainoties te nav par ko. 2020-12-12 01:30

Skarlete    6 Ar adīšanu/tamborēšanu bagāts palikt nevar (šoreiz nerunāju par garīgo bagātību)! Tā ir vnk. patīkama papildus nodarbošanās, hobijs...lieliski relaksē. Nu piem. vasaras sezonā ir dārza darbi, ziemā tajā vietā - rokdarbi. Patīkami, ja kāds par to samaksā. Kā jau te minēja, rakstainu zeķu vai cimdu pāra uzadīšana aizņem divas dienas. Arvien retāki paliek tie, kas to māk un ir laiks darīt. Man gribētos domāt ka rokdarbam ir īpaša aura un tieši Omes adītie cimdi labāk silda mazbērna rociņas! Adīsim pašas! Varu pakonsultēt jebkurā adīšanas/tamborēšanas jautājumā...ir milzīga pieredze! Personīgie novērojumi gan liecina, ka vīrieti kaitina, ja sieviete sēž un ada, un nepievērš uzmanību viņam!:))))) 2020-12-12 07:09

Tessa  2 8 Loti vienkaršs piemers ar tam pašam zekjem. Paskaitam, cik katram ir 2 dienu alga. Sakot no 20 liidz cik tur eiro. tatad, 2 dienu darbs (tikai darbs) maksa vismaz 40. pieliec klat materialus un radošumu, pašizmaksa bus ojojoj. tapec japriecajas, ka zeku pari, ok, ne rakstaino-ornamentalo, vari nopirkt par padsmit.
tie auskari, par kuram raksti, der jaunam meitenem, ne sievietei tavos gados, es jau reiz rakstiiju, ka ir laiks sievietes dziive, kad ir japrot pariet uz kvalitatiivam rotam un metaliem, nevis lietot apšaubamu bižuteriju. Vai japerk labu (uzsveru) bižuteriju. ja nepatiik klasika, ir Baltu rotas, ir swarovsky un pandora, viss kkas. Skaraini auskari ar plastmasas akmenjiem lai paliek padsmitgadniecem, sievietei nepiedien nesat ko tadu. Arii meistari greko un daudzi izmanto akmenju vieta plastmassu. Ibo nevar labu preci nopirkt par cenu liidz 20 eiro.

mana gadijuma, ja cilveks neprot izveleties davanu vai želo naudu, lai iepriecinatu tuvako, lai labak neko nedavina.
2020-12-12 08:27

Vaukskis  1 2 Nē, nepatīk! Garām iedams veikalā sarīkotā amatnieku tirdziņā redzēju zeķu pāri par 15 EUR un es jau neturpināju pat skatīties uz citām lietām.
Lai cik paradoksāli tas nešķistu, no latviešu ražotāju piedāvājuma visnenoderīgākais patlban šķiet sejas maskas. Man nav saprotams, kāpēc tik utilitāru priekšmetu vajag kaut kā izcelt citu vidū. Cik zinu, tad šīs maskas maksājot pat desmitiem euro, ja tās darinājis tāds plaši pazīstams cilvēks kā E. Patmalniece. Priekš kam, ja no tā neuzlabojas sanitārā funkcija?! Manuprāt, pilnīgi pietiek ar štancētajām standarta gaiši zilajām vai melnajām sejas maskām, nesaprotu vajadzību, kādēļ uz tām likt virsū reklāmas, bildes un tamlīdzīgi. Priekš tam jau ir, piemēram, T-krekli, kas, atšķirībā no maskām, ilgi valkājami un daudz ilgāk kā priekšmets būs aktuāli.
2020-12-12 09:03

Kaskaade  3 4 Krč, stāsts ir ļoti vienkāršs. Visi hobiji, lai kādi tie būtu, ir nenormāli dārgi. Tā pati dzija adīšanai, ja gribi skaistu un kvalitatīvu džemperi, dzijai kā minimums vajag 40-50 eiro. Zeķu pārim laba dzija ap 10eiro. Tā nu iegājies, ka aptuveni visās nozarēs darbs maksā gandrīz tikpat cik izejmateriāli. Līdz ar ko izrēķinot pašizmaksu ir jābūt neprātīgi lielam avantūristam, lai savu ienākumu balstītu tikai uz mājamatniecību. Kādēļ man kā pircējam jāpārmaksā par kkāda frīka ideju strādāt hobijam, bet pelnīt kā 0cikla ražotājam. Izaudzē to aitu, nocērp viņu, mazgā vilnu, vērp viņu un adi!
Kur jūs latvijā linu druvas un lina auduma ražotnes redzējāt? Es arī varu nopirkt gatavu skaitu rūpnieciski ražotu linu audumu varu nopirkt un elementāri ar šulmašīnu palagam galus nošūt.

Nu kā tu pircēj zini no kādām izejvielām un kādos apstākļos ar cik tīrām rokām ceptas tās instakūcīņas vai instakonfektītes? Kādēļ man jāmaksā 12 e/kg par no gadiem kastēs sasaldētām vistām un hvz vēl kādos apstākļos un kā kūpinātām???
Ar daļu zeķēm nav nekādas baumas, bet klaja patiesība- adītas no bēniņaugšām un humpalās pirktām vecām vilnas vai vilnai pielīdzinātiem izstrādājumiem.
Es pat medu nepērku no random gadatirgotājiem, bet tikai no sev zināmiem cilvēkiem, lai zinu, ka medus nav izkausēts cukurs un tas nav vākts un turēts sūdainos traukos.
Jā, esmu "brizgļivaja", man nav vienalga ko pērku un ko patērē mana ģimene.
Ak jā, un nezinu gan cik tur mīlestības ielikts svešiem cilvēkiem pārdošanai domātā precē, ja nu vienīgi mīlestība uz nākotnes ieņēmumu.
2020-12-12 09:16

rinkulis    4 Balodīts dūdināja - prūtu prūtu, varu varu, bet nedaru... 2020-12-12 09:41

anis  1 2 Ja runājam par oficiālo cenu,tai būtu jānodrošina ražotāja izdzīvošanu-pie oficiālajiem nodokļiem,tirdzniecības uzcenojumiem... Darbnīcā,mājas-pa kluso,dabūsiet ievērojami lētāk. Es to pielīdzinātu barteram,pret ko iebilst Valsts Ieņēmumu dienests. Ne velti krīzes brīžos attīstās iedzīvotāju pašpalīdzības/pašsaglabāšanās pulciņu kustība- atgriežamies viduslaikos? Bet dzīvot ta gribas...
Sobrīd glābj arī Ķīna-bet gribam stiprināt viņu ietekmi? Tā ir dialektiska problēma. Nejēdzīgi,ja
laudīm ir vienalga. It kā kapitālisma pamatprincips,bet... man arī nepatīk itkā lētā lielražosana un lieltirdzniecība. Bet "sīkajiem"ir citas izmaksas. "Sofia Lark" varat dabūt arī konkrētāku izskaidrojumu-ja ir vēlēšanās... Un uz tā būvēt savu attieksmi pret vietējiem,"sīkajiem"...
2020-12-12 10:42

donKihots    7 Es šo to taisu no amatniecības izstrādājumiem brīvajā laikā savam priekam. Arī gadatirgos agrāk tirgojos.
Šādiem pircējiem (kā autore) labāk vispār neko nepārdot. Nekad viņiem nekas nebūs labi. Tirgū viņus var atpazīt jau pa gabalu. Vispirms cena pārāk augsta, kvalitāte apšaubāma. Nedod Dievs šādi cilvēki kaut ko nopirks no amatnieka. Pēc tam būs sūdzības, pretenzijas, un visai pilsētai izkladzinās, ka viņu tirgū apšmauca, iesmērēja dārgu nederīgu brāķi.
Ir patīkami tirgoties ar normāliem cilvēkiem. Ar viņiem var arī par cenu kaulēties, par dzīvi aprunāties, un arī atlaides iedot. Abiem vairosies labais garastāvoklis. Ja arī viņiem tā cena būs par dārgu, viņi aizies uz veikalu un nopirks funkcionāli tieši to pašu, tikai fabrikā ražoto, bezdvēselisko, un daudz daudz lētāk, un bez apvainojumiem amatniekam.
2020-12-12 11:24

neratni_stasti  1 8 No amatniekiem pērku ko tādu, kas man patīk un parastā bodē tādas preces nav. Piemēram, Šmita lampas - nav lētas, taču tie aptieku stikla toveri, kuros tās lampas ir uztaisītas, mani fascinē, vot i maksāju tik, cik autors prasa. Tāpat ar rotām. Pērku interesantus amatnieku auskarus, attiecīgi esmu gatava par tiem maksāt 15-20 eur, un man tas šķiet pieņemami. Tāpat pērku amatnieku keramiku - krāsainas bļodas dažādos izmēros. Patīk mājražotāju dažādi brūvējumi - garšīgāki, nekā standarta ražojumā. Maksā tikai kādus 1-2 eur dārgāk par rūpniecisko preci, taču bauda vismaz 5x lielāka. Virtuves piederumus - dēlīšus un koka pannas lāpstiņas arī labāk pirkt pie amatniekiem. Un priecājos, ka mums ir cilvēki, kas šādus amatus pieprot. 2020-12-12 12:38

Caune    1 Nesen redzēju FB nopostotu īru mežģīnu rakstā adītu kleitu. Meistarei darinājuma uztapināšana aizņēma 2,5 mēneši. Pēdējie dati par vidējām algām, kurus redzēju ir vidēji 1100 eur/mēn. Apģērba gabals jau pretendē uz atsevišķu ierkstu testamentā.
Ieguldītais meistara darbs ir puse no bēdas. Otra puse ir attieksme. Saudzīga attieksme gruntīgāk veidojas, kad krietni samaksāts.
2020-12-12 12:45

Ladybug    3 Reālais cilvēka roku darbs nekad nav ticis pienācīgi novērtēts. Nevienu vīrieša zeķu pāri nevar 1 stundā noadīt un, kaut vai rēķinot minimālo stundas vērtību, nekā nesanāks tikai 5 eur par gala rezultātu. Ko var "cepties"? Nav taču nevienai(-am) liegts iepirkt tos sū...pie ķīnieša un tad ceikināt ko grib vai taisīt mīklu mājās un cept labu labās piparkūkas! 2020-12-12 14:03

Epifanija    5 Parasti tirdziņus apmeklēju intereses pēc apskatīt ko piedāvā latvietis ražotājs un tad vienreiz "uzdūros" uz īstu mākslas darbu - adītas zeķes, apbrīnoju ko tādu var radīt ar rokām, pat ne tikai, tur bija ielikts talants un sirds.. ir lietas par kurām maksāsi, uzlikusi uz pjedestāla un sildīsi sev sirdi, visu cieņu tiem, kas prot ko tādu paveikt ar savām rokām 2020-12-12 14:10

Bellatrixa  1 8 Bet mani fascinē vīrieši - pasaules nabas, kas tiešām domā, ka sievietes visu pērk, dara, valkā, lai patiktu pretējam dzimumam :D nu, Torpēda, Tu arī nopērc, piemēram, kādu smuku kreklu vai džemperi, kas Tev liekas glīts un uzreiz nodomā: "Kā es tām tantām uzreiz patikšu, mm?":D
Par tēmu, nu, dažās vietās es vnk nepirktu. Ir jau gan atšķirība, vai iepērcies Vecrīgā vai piemēram, Kuldīgā. Tomēr, ja man kaut kas iepatīkas, tiešām iepatīkas, cena nebūs tas, kas mani var īpaši nobremzēt. Savukārt, ja nevarēs tajā brīdī atļauties, atzīmēs un atcerēsies nākotnei.
2020-12-12 14:21

neratni_stasti    3 Chris, es auskarus pērku tāpēc, ka tie man pašai patīk, lūk, patīk tā, ka garām nevar paiet. Kāds te sakars ar vīrieti, ko? Un visām amatnieku bļodām un koka lāpstiņām tiešā veidā arī ar vīrieti nav nekāda sakara, vienīgi, ja šo sakaru akurāt grib visur pievilkt, tad tur nevienu nepārliecināsi citā virzienā :D 2020-12-12 14:22

Aina_Ko    1 Šmakovka. 2020-12-12 14:26

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu