Vai Maximas darbiniecei kas atrodas zālē jāzin latviešu valoda ?

Vienīgā darbiniece, kas bija atrodama Jaunciema veikala Maxima tirdzniecības zalē krāmējoties gar plauktiem ar uz darba virssvārča uzšūtu tekstu "pajautā, es palīdzēšu" vispār nesaprot latviski NEVIENU VĀRDU! Šis fakts mani nošokēja. Interesējos Valsts valodas centrā , kur Maximas vadība bija sniegusi atbildi, ka norādītajai personai latviešu valodas zināšanas nav vajadzīgas, jo viņa nestrādājot tirdzn. zālē !!!??? Un vispār komercfirmas saviem darbiniekiem valodas zināšanas prasa pēc saviem ieskatiem!!!???

Lucy    2 Laskovij ??? un kādas atlaides vai klanīšanās ir mūsu bāleliniem UK vai Vācijā,Zviedrijā vai kur citur,nezini valodu vai nu lasies vai turi muti un dari ko liek un mīda ar zabākiem viņus..ai tu Laskovij šau par strīpu..nodzīvot kaut 5gadus LV un nezināt valodu,tā ir negribešana un necieņa.Kāpēc tas pats nēģeris vai ķīnietis kurš dzīvo Latvijā runā Latviski,ir ieinteresēts par valodu,kultūru,bet krievalodīgais dzīvo 50 gadus te un nicina zemi un Latviešus.pse nejauka tauta tie slāvi!!!!!

quimera  1   No 1 janvāra ,visiem būs aizliegts dzert !
Nekādu alko!
Cik cilvēku,to ievērotu? Da neviens!
Mūsdienās,cilvēkam likt kautko ievērot,darīt un runāt,ir stulbuma pazīmē!

Ari pēc 20 gadiem,būs tādās tēmas un nekas nemainisies!
Nedzivojāt jau alās! Naivi cilvēki!

IipashaSieviete      Būs vjetnamieši vai ķīnieši, kas klanīsies , smaidīs, nesapratīs nevienu vārdu un būs gatavi tev izrādīt visu veikalu! /nākotnes vīzija/

gravieris  2 1 un vispār valodpratēji jau drusku izbraukuši../c/ ...šim es varu piekrist un piebilst,ka drīz tev atbildēs ķīniešu valodā.

hefny    1 hmm..oblig;ati ;azina. un,ja maksuma sniedz atbildi,kas nesaskan ar Valsts valodas likumu,ka latvij;ā -ir Valts valoda-latviešu,-tad atkārtota sūdzōba valsts valodu centram,kur laikam tie atkal ir nomenklattūras atsēdētāji+paralēli uz Valsts kanceleju , uz saeimu,lai nodibona reiz kārtību uzņēmumu jomā,=ka nevar vis ķinīzeris atbraukt,pārņemt vadību un ar maniem bērniem runāt ķiniešu dialektā,latgaļu dialktā, papuasu dialektā!!un to nu vajag pa´´siem latviešiem -te -šeit un tagad noteikt, nevis stulbi kušināt.jo tie, kuri lamīgi rauš naudu vācijā,-rēķinās ar to,ka jārunā vāciski nevis hindu dialektā un azerbaidžānu pidžīnā......un nav attaisnojuma ne citu,ne pašu stulbima un taisnās zarnas dzīves principiem: parīt-pasēdēt uz poda,-un viss...!

VECA_PIEPE      Aciimredzot,... shii konkreetaa lielveikala vadiibu nesatrauc "siikumi", sakaraa ar darbaa pienjemto darbinieku valodu prasmi.
Ja apkalpojoshaa personaala neprasme sarunaaties valsts valodaa ar pirceejiem- klientiem,...valstii, kuraa tiek attiistiita konkreetaa uznjeemuma darbiiba,...nekaadi nespeej ietekmeet peljnjas apjomu, neradot kaut nieciigaakos zaudeejumus,... tad biznesam no taa ne silts, ne auksts. Preteejaa gadiijumaa, uznjeemuma vadiiba liktu uz svara ik katra darbinieka valsts valodas prasmi.

Ik katras nodarbinaataas personas vien pasha zinjaa,...ir valsts valodas prasme, kuraa persona straadaa.
Cienja pret valsts politiku, cienja pret valsts pilsonjiem, cienja pret valsts valodu, cienja pret valsts veesturi,...cienja pret sevi- jeedzieni, kurus var staipiit kaa gumiju, ik katram vien peec savas vien patikas un saprashanas.
Shii gumija ir staipaama gara,... ja kaads to staipiis atspeeries, piesaukdams savu patriotismu, tad kaads otrs to stieps tik vien garu,...lai apmierinaatu savas vajadziibas- iztikas minimums, paareejais ir mazsvariigs.

kuks10    1 ha,ha ta brīnums maxima ebreju krievu veikals,bet tev nelīdz rakstīt ziņojumu uz Valodas centru un lai šamējos izdrāž,te jābūt principiāliem..,jo šitie,, vasjas"´ latvieti bez sāls apēdīs pie pirmās izdevības..to pierādīja referendums..!!!Mācāties no leišeim ,tur visi runā lietuviski un arī krieviski runājušie..!!!

cinderella  1   Arī, maximas pārdevēja latviete, nemācēja man paskaidrot, kurā plauktā ir žāvētas plūmes, neatkarīgi no tā, kādā valodā būtu viņu uzrunājusi.

DAfrika      Bija aicinājums no žurnālistu puses boikotēt šo lielveikalu tīklu sakara ar linkā aprakstīto situāciju, bet šādi gājieni nav prieks LV mentalitātes. Reputācija ir svarīga ārzemju veikaliem pat ļoti, kas nemaz nav svarīgi LV atvērtiem veikaliem, jo mūsu pircējam cena ir svarīga.
http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/462628-labs_darbinieks_maxima_ir_pacietigs_darbinieks

JurisK      Skaidrs, ka jāzin, gan kaut kāds zemākais līmenis, bet papīram jābūt. Un, ja tiešām nerunā un pie tam vēl ne bum bum - raksti sūdzību uz Valodas inspekciju vai kā to iestādi sauc. Kaut kā tie krieveļi sasparojušies pēdējā laikā. Es gan kaut kā neatceros, ka man kādā lielveikalā neatbildētu latviski. Bet tas varbūt manas personības šarms - tā nu ir neatvairāma lieta!:)

VECA_PIEPE  1   hmm..oblig;ati ;azina. (c. viedoklis 2013-07-22 10:23)

Obligaati ir... elpot, guleet, atbriivot zarnu traktu, lietot shkjidrumu un piepildiit kunjgji- eksisteet, lai nenoliktu karoti.
Ar ko? Kaa? Cik lielaa daudzumaa? Cik kvalitatiivi? Tikai shodien vai tomeer arii riit, pariit un aizpariit,...gada garumaa vai nodroshinot sevi liidz sirmam vecumam un zaarka vaakam vai arii atstaajot aiz taa ko saviem peectecjiem? Taa nu ir katra vien pasha dariishana, kura nebuut nav obligaata prasiiba, tieshi taapat kaa valodu zinaashanas un to skaits. Ameebai pietiks ar to, lai eksisteetu,...cilveekam vajag vairaak un jo vairaak vinjsh guust, jo lielaakas kljuust vinja vajadziibas.
Jebkuras sveshvalodas prasme, nerunaajot par valsts valodas prasmi, kuraa cilveeks dziivo un straadaa,...sniedz vinjam iespeejas pelniit, labi nopelniit vai ljoti labi nopelniit.
Katra cilveeka vien pasha zinjaa ir savu vajadziibu apmierinaashana un pieticiiba vai paarpilniiba dziivee,...ieguuto zinaashanu un valodu prasme- ik katram veertiiba sava.
Shodiena par obligaatu vairs neuzliek neko, arii valodu prasme nav obligaata- negribi, nemaacies un neproti, ja tas nav svariigi vien sev.
Nepatiik apkalposhanas kultuura Maxsima vai Super-Neto,...izmanto citu lielveikalu piedaavaajumu klaastu.
Kur probleema? Vai sava macinja biezums?...Nu taa nu patiesi ir katra vien pasha probleema,...nenovel kaa "obligaatu" to atrisinaat citiem,...riikojies pats!

Magnolija_zied    2 Vēl viens iemesls neiepirkties Maxima veikalos! Es pēc šāda gadījuma tur vairs savu kāju nespertu un aicinātu visus man pazīstamos darīt tāpat.
Laskovij...nu jā, Tev jau pat niks krieviski, ko gan no Tevis var gribēt. Jo vairāk starp mums būs tādu kā Tu, jo ātrāk būsim atpakaļ tur, no kurienes tik ļoti rāvāmies prom!

art_deco    1 Jā - jāzin.

Laskovij  1   Lucy.... Lielbritanija, Vacija, Francija ir gadsimtiem vecas valstis. Latvija ur jauna un ar diezgan smagu mantojumu no PSRS laikiem ari iedzivotaku un kulturas zinjaa.

Iedomaajies pati situaaciju, ka Irijaa no iedzivotaajuem ir 40% latvieshi, krietna dalja jau tur dzimushi un augushi, visur var sazinaaties latviski un tad vienaa dienaa vinjiem visiem pazinjo, ka esat okupanti un izsniedz nepilsonju pases. Un davai runaajiet tagad runaasiet iiriski...

Vari mineet, kur latvieshi pasutiitu iirus:)
Neaizstaavu krievus, bet saprotu, ka esoshaa situaacija ar divkopienu valsti ir pashu latvieshu radiita....

estepats  1   :)Pircējam, kurš nevar atrast viņam vajadzīgo preci- šādā situācijā- ir divas iespējas- turpināt meklēt pašam un nejautāt krieviski, vai uzprasīt un saņemt atbildi svešvalodā, ja pārzin to svešvalodu... Es izvēlos pajautāt to, kas man vajadzīgs- svešvalodā, lai gan, protams, vēlētos, ka tur par minimālo algu strādātu latviete, kura nezin svešvalodas...;)

LucyPA    1 Laskovij iebāz zini kur to savu divkopienu valsti ..nepatīk kraties tur kur vari runāt savā mēlē!!
un Latvietis nekad neko nepieprasīs tai Īrijā arī pēc 50-100gadiem,viņi dzīvos pēc viņu likumiem,viņi strādā ļoti smagi,vismaz man zināmie tautieši,ir tādi kuriem tur jau mājās un ir uz palikšanu dzīvot tur,tā,kā ned...ne īri,ne angli sev dirst uz galvas nekad neļaus,tas nu skaidrs par skaidru!

violinn    1 Es ar saku, ka pārlieka tolerance ir šo situāciju izveidojusi. Un mani novērojumi, ka kļūst aizvien trakāk. Ja kādus gadus atpakaļ vēl mēģināja runāt, tad tagad pārsvarā kā kungi, nemaz nemēģina. Zin, ka viņiem atbildēs krieviski.
Tas, ka maximā neko nesaprata cilvēks, es nebrīnos, daudz kur nesaprot un tik blisina acis un pat kļūst dusmīgi, ja tiešām nesaprot krievu valodu un nespēj sazināties krieviski. Skolās māca valodu, vēl kaut kādi bezmaksas kursi, danco priekšā, pakaļā un tāpat nekāda rezultāta - slaidi uzšpļauj tam visam.

jauks_preteklis      http://www.tvnet.lv/zinas/viedokli/472365-latviesiem_drizuma_bus_masveida_jamacas_kiniesu_un_turku_v
aloda

remboss    1 Latvijā vienīgā valsts valoda ir LATVIEŠU valoda.Ja tu esi apkalpojošajā sfērā neatkarīgi ko tu tur dari, tad tev ir jāprot LATVISKI. Man savā zemē, savā dzimtenē nav jārunā kaut kādā suņu valodā, kaut arī es viņu pārvaldu kā mātes valodu.Darbiniece kura neprot savas valsts valodu nedrīks atrasties darbā kurā nezina savas valsts valodu. Lai brauc uz krieviju kur varēs komunicēt bez problēmām.Man savā dzimtenē bija jāmācās krievu valoda, kurā esmu dzimis, audzis, šie popuāsi salīduši šeit dzīvo desmitiem gadu bet latviski ne vārda. Kulturāli un izglītoti cilvēki kuri atbrauc no vienalga kādas valsts, viņš jau pēc mēneša,diviem runā tās zemes, valsts valodā kurā ieradies. Diskriminācija,? Ja kādam nepatīk tad brauc uz krieviju, vāciju, angliju, franciju, ta vienalga kur un pasaki kāpēc tevi veikalā nesaprot jo tu prasīji latviski, vēl piebilsti, ka viņiem ir jāmāk tava valoda arī jo tu esi iebraucis no latvijas.Ja vēl nesaprot tad saki, ka sūdzēsies veikala vadībai. Kāpēc latvijā ir krievi kuri runā perfekti latviski, cilvēki gados bet ir kas skatās uz tevi kā buļis uz jauniem vārtiem vai govs uz ...... 2015-03-05

remboss    2 Laskovij, tu aizbrauc uz Vāciju, kaut vienalga kādu citu valsti, tur Tev kā kāpsi ar kāju uz Vācijas zemes tā pase ar pilsonību tiks pasniegta uz zelta plātes un sagaidīs Tevi kā jojālāko pilsoni.
Ja Tu piedzimi nepilsoņu ģimenē šeit Latvijā tad tāds arī esi. Tev bija pietiekoši laika kļūt par pilntiesīgu Latvijas pilsoni nokārtojot visas vajadzīgās formalitātes.Taviem Tevis radītājiem bija tādas pašas tiesības to izdarīt lai Tu jau piedzimtu kā pilsonis.Tāpēc jūs tādus arī neieredz nekur pasaulē un par okupantiem arī sauc. Ja cilvēks vēlās dzīvot kādā citā zemē tad valoda ir jāzina, bet ja viņš valodu nemāk un nemācās tad viņš ir okupants kurš uzskata, ka tas viņam nav vajadzīgs bet okupantu valoda būs jāmācās iezemiešiem tāpēc, ka tu tur gribi dzīvot.
2015-03-05

sviks  1   Tādos darbos, šeit dzīvojošie ,drīz vispār, nebūs sastopāmi....
gatavojieties runāt esperanto valodā---žestiem,pirkstiem.....
Un kādēļ pati nestrādā zālē???....
2019-03-13

inaralaima      Tikko biju Žagarē. Kasiere brīvi runāja četrās valodās,jo bija vairākas ārzemju grupas.Tā,ka visi veikalā strādājošie nav aprobežoti. 2019-04-23

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu