Vai Maximas darbiniecei kas atrodas zālē jāzin latviešu valoda ?

Vienīgā darbiniece, kas bija atrodama Jaunciema veikala Maxima tirdzniecības zalē krāmējoties gar plauktiem ar uz darba virssvārča uzšūtu tekstu "pajautā, es palīdzēšu" vispār nesaprot latviski NEVIENU VĀRDU! Šis fakts mani nošokēja. Interesējos Valsts valodas centrā , kur Maximas vadība bija sniegusi atbildi, ka norādītajai personai latviešu valodas zināšanas nav vajadzīgas, jo viņa nestrādājot tirdzn. zālē !!!??? Un vispār komercfirmas saviem darbiniekiem valodas zināšanas prasa pēc saviem ieskatiem!!!???

pupolins    1 Krievi 90jos aizbrauca uz Ameriku,ieiet veikala un prasa lai apkalpo,nesaprot,krievs brinas,ka,jus nezinat krieviski(reala situacija),cik atceros tad Latvija pienemot darba tirdznieciba,jazina latviesu valoda....var nezinat rupnicas,fabrikas,celtnieciba.T ad jau spice krievs,tie pienem ari kas neruna latviski.

elfu_mazulis  1   neciešu ne vienu, ne otru galējību...nu nemācēja latviešu valodu...nu un? cik ir to kas gatavi strādāt par preču izlicējiem, māsiņām slimnīcās un līdzīgos ļoti augsti apmaksātos amatos?...bet prasības ta kādas, un kad atbrauc valodu komisija, kurus viņi čakarē visvairāk? pareizi tos mazāk apmaksātos un zemākos hierarhijā...
man ļoti daudzi draugi ir naturalizējušies un tie šausmu stāsti, kas tiek stāstīti par šiem eksāmeniem...piedodiet, bet man tādos brīžos paliek kauns. kas ir svarīgāk - lai cilvēks runā valodā? vai meklēt kur viņam piekasīties...paši jūs varat uzrakstīt himnu ar visām pieturzīmēm un bez gramatikas kļūdām. tos vēstures faktus jūs zināt, ko tur prasa?
kad stājos LU, pirmās vietas latviešu valodas eksāmenos ieguva tieši krievu meitenes
un par to uzspiešanu-ne uzspiešanu...uzspiežam un vēl kā un ļoti neiecietīgi prasām visnepiemērotākajās situācijās. gulēju reiz slimnīcā ar savu mazo meitiņu un blakus mums gulēja lietuviešu meitenīte ar mammu, runāja tikai lietuviski, krieviski un angliski. katru reizi kad ieradās ārsti uz viņas lūgumu runāt krieviski - sekoja uzbraucieni, kā tik jauna un nezin latviešu valodu, un spītīga runāšana tikai latviski. piedodiet, bet kas šādā situācijā ir svarīgāk - sniegt maksimālu palīdzību zīdaiņa vecuma pacientam. vai iespringt uz valodu? man katru reizi nervi neturēja un es skaidroju, ka cilvēks no Lietuvas un vēl nezin latviešu valodu...tad pēkšņi atklājās, ka var arī krieviski
tad kādu lojalitāti jūs gribat, ja paši tik neiecietīgi un snobiski uzstājat - runā obligāti latviski? varbūt vērts ieinteresēt, tā vietā lai uzbāzīgi pieprasītu pamatojoties uz likumu un ka paši izmirstam?

allldis    5 Ja palasa šos komentus, tad skaidri redzams, ka te nav nejaušu atbildētāju komenti, jo dzīvē nekur needzu tik stulbus un savu zemi un savu tautu necienošus subjektus. Tas skaidri norāda uz SC kremļa bandas poittehnologu pūlēm it visos portālos un pat te iebāzt algotus svešos, kas imitēs it kā latviešu viedokli. Par valsts valodas nezin. vai ignorēšanu jāziņo valodas centram un ar ar vien augošiem naudas sodiem tos nelojālos ārstēs. Ideāli protams būtu tos atdabūt uz savām dzimtām mājām,bet kā jau krievijas nodevēji, tie to mīl tik pa lielu gabalu.

pupolins  1   Tev "elfu_mazulis"no vienas puses ir pareizi,esmu daudz par tadam lietam dzirdejusi....bet ja cilveku pienem darba,kur apgrozas citvalodigie,vinam minimali jazina ta valoda.Es iezubriju angliski minimalo menesi lai ko pateiktu(skola bija vacu},ja grib runat un saprast,tad var....ir tikai jautajums vai grib.

allldis    2 tai "elfu-mazulis" - mazliet padomā ar SAVU galvu, nevis ar savu psrs migrantu-draugu galvu, kas tev vienpusīgi un melīgi atreferē sev izdevīgos melus! Tas ko raksti, derētu tādā valstī kā ASV, kur sabrauca dažādu tautu, nāciju un rasu cilvēki un tur būtu vietā tavs teksts. Bet nekādi ne te - nacionālā valstī, kur viss notiek otrādi un tieši no krievu okupantiem smagi, fiziski un psiholoģiski cietusi ir tikai latviešu tauta savā dzimtenē. Un tie svešo nekauņas, kas atļaujas vervelēt svešā mēlē mūsu zemē datba vietās, nu lieliski jau zinot vēsturi un iemeslus, kāpēc tiem izdevies te, latviešu zemē dzimt un jauki dzīvot, izmantojot savu senču, tautiešu nozieguma sekas ir nekaunīgi OKUPANTI! Un kā pret tādiem arī jāizturas! Un pie tam viss ir otrādi, latviešu jaunatnei savā valstī jāsastopas ar genocīdu, nedabūjot darbu, ja nezina okupantu mēli, tieši latvieši tiek slikti vai pilnīgi neapkalpoti veikalos, iestādēs un tas viss pēc 23 "neatkarības" gadiem! Kas gan tu esi par mankurtu vai garā apmāto, ja tevi intresē dažu svešo gaudas, nevis tavas tautas liktenis?

elfu_mazulis  1   pupolins
lielākā daļa no viņiem zina to valodu, bet nerunā, jo tas tiek tā pieprasīts, ka vienkārši gribas iespītēt...protams ir kadri, kas uzskata - dodiet otru valsts valodu, vai esmu te dzimis un audzis - nemācījos to valodu, un nemācīšos, bet tādu ir mazākums. katra valoda, ko cilvēki apgūst ir vērtība. un gudri cilvēki to saprot - kā vienā, tā otrā konfliktējošā pusē...
šodien vadāju viesus no Ukrainas ekskursijā pa Rīgu. ar humoru un interesi līdz vakaram cilvēki jau zināja ar ko atšķiras īsie burti no garajiem un priekš kam ir vajadzīgi visādi ķeksīši zem burtiem. samācījās pāris vārdus un ļoti daudzus uzrakstus pēc analoģijām varēja iztulkot...
kāpēc vieni nepārtraukt saskrienas ar cilvēkiem, kas nevēlas runāt latviski, bet citiem cilvēks, kas runā ar tādu akcentu ka smadzenes izmežģīsi - vienalga cenšas ar tevi runāt latviski? es savā dzīvē esmu vienu reizi satikusi cilvēku, kas spītīgi nerunā pat ar mani latviski, kaut gan viņam ir augstākais prasmju līmenis latviešu valodā...viņš nekādi nevar piedot, ka Latvijas Valsts izvaroja viņa uzvārdu, to latviskojot.
ja ar cilvēku tik daudzi nevēlas runāt latviski, varbūt vērts problēmu pameklēt sevī? ))

seth13  1   ...ja cilveekam nav nekaa cita ko dziivee dariit kaa intereseeties/ lasi panaakt vinja sodiishanu vai atlaishanu no darba/ par mazkvalificeeta un zemi atalgota darbinieka valodas zinaashanaam vinsh ir vienkaarshi nozheelojams, siikmaniigs idiots

av2      100%elementaari ir jaamaak! Ir tak kaads, kas piennem vinnus darbaa, vai tad nevar pakontroleet ? Veel ir variants, ka neviens tur negrib ssanceet, jo maksaa lloti maz, nu tad jau nnem darbaa arii...papuasus laikam.

prusacins      jautājumā nav minēts, kādā valodā runā pate darbiniece...kas ir viņas dzimtā valoda! Viņa v ar būt no Lietuvas ir! Cilvēki raksta atbildēs saprot uzreiz, ka tas ir krieviski! var būt viņa bija kurla un Maxima dod darbu invalīdiem! Valoda ir jāprot visiem, kuri ir Latvijas pilsoņi... visiem pārējiem brīva izvēle:)

krauklis99    1 Es jau sen uz to žurku midzeni nestaigāju.
Man pie mājas uzcēla RIMI, nekādu problēmu.
Ķekavā uz Elvi eju arī viss pa labo.

symbio      Varbūt vajag arī lai pircēji zinātu letiņu valodu. Un pr brīvu valsti, nu tā ir kā ir. Mēs vienmēr esam bijuši zem kāda jūga. Arī pašlaik. Nelolojiet ilūziju, ka esam brīvi! :D

Alison  1   Symbio - nebrīvs latvietis ir tieši tādēļ, ka viņam VAJAG lai kāds cits darītu kaut ko viņam pa prātam, citādi viņš nebūs laimīgs, būs aizsvilies un kašķīgs. Un tādai uzbudinātai tautiņai nav miera un laimes - jo tai vienmēr būs par ko pauztraukties; pie tam tādā uztraukumā tā kļūst viegli vadāma un kontrolējama. Uzturiet vien šo te ideju - un Latvija nekad nebūs brīva.
Tak jebkurš garīgais skolotājs vienmēr saka - sāc ar sevi, bet nē, latviešu tautai vajag tomēr visas citas tautas sākumā pārtaisīt...

dogville    1 Maximas ir muuslaiku verdziibas simbols...sevi cienoshs cilveeks tur vispaar neies straadaat par 200ls un papiira un neiedomaajamaam soda sankcijaam un teroru no administraacijas puses.Tad nu arii savaac straadaat tos,kuri neciena savas tiesiibas un taapat uzspljauj pirceeju intereseem.

Deisa  1   Situācija ir tāda, kāda tā ir. Man puika arī bija sašutis, kad turpat Maximas kasē ar viņu runāja krieviski, latviešu valodu pārdevēja neesot zinājusi. OK, ja cilvēks pārsvarā tikai krāmē pakas, vēl saprotams, ka ikdienas pienākumos komunikācija neietilpst. Bet kasē- nu tak būtu jāzin. Vai tāpēc Maximā neiepirkšos? Diemžēl, iepirkšos gan, jo tuvumā vienīgi bez Maximas ir Super-Neto, kura preču klāsts nav manām vajadzībām pietiekošs. Braukt uz citu veikalu, kas ir tālāk? Vai man valsts apmaksās lieko benzīnu par to, ka braucu uz citu veikalu iepirkties, kur ciena valsts valodu? Nē, nedomāju vis. Ja man kas nepatīk, savus principus varu demonstrēt uz sava rēķina vai napig braukt prom no valsts, kurā notiekošais mani neapmierina.

cirteejs    3 Reiz(pirms gadiem 8) manas dzimtās pilsētas "Betā" man atbildēja krieviski, lai gan jautāju latviski un zināju, ka pārdevēja runā un saprot latviski, un par nelaimi veikalam, man bija nelabs garastāvoklis...tad lūk tajā reizē veikals, veikala darbinieces(krievietes), veikala administrācija, uzņēmuma administrācija, viņu mātes-tēvi-vecmāmiņas, veikala apsardze un izsauktā policija uzzināja par sevi TIK daudz jauna, ka kopš tās reizes ar mani tajā veikalā runāja tikai latviski un runā joprojām, lai gan to pašlaik apmeklēju ļoti reti. Bet Rīgā ko tādu panākt ir praktiski neiespējami, jo tie latviski nerunājošie vairojas kā truši Jaunzēlandē un paliek aizvien nekaunīgāki!

kudala  1   par krievu / latviešu valodām tā kā būtu skaidrs viedoklis, bet kā ir ar citām ??? Piemēram , ja uzrunā angļu mēlē, tad visi cenšas , kā nu kurš māk, atbildēt angliski. Nu diskriminācija sanāk.

GenaCom    1 Kas Tev,mazvērtības kompleksi no tā?
Jeb maziņa cilvēciņa sindroms!

Lucy    2 Ir jāzin valoda un punkts..vienu tādu reiz novedu līdz asarām,pareizi tā nebija MAXSIMA,bet trūkties dabūja,vairs viņu tur nav manijusi,laikam prieksniecība no...

GenaCom  3   Lv, īstu krievi - nav pat!
Tie cilvēki,ieskaitot mani pašu ir krieviski runājoši cilvēki!
Jūs paši šadu valsti izveidojāt un tagad nu jau 20 čikstāt!
Neviens te man neteiks,kādā valodā man jārunā!
Lai tik ņem un ieskrien sienā!
A rasistiem,jau tā ir ikdienā! Un nav svarīgi kādas tautības cilvēks,kā tik runā citā valodā ,uzreiz -svešinieks!
Nu aitas,ko tur teikt!

Līdzīgi jautājumi
Uzdot jautājumu
Kontakti: info@jautajums.lv | Lietošanas noteikumi
jautajums.lv sadarbojas ar iepazīšanās portālu oHo.lv.
© 2010
Lietojam sīkfailus, lai personalizētu saturu un reklāmas. Sapratu